Groepenkast of stoppenkast uitbreiden?

Regelmatig krijgen wij de vraag wanneer een stoppenkast uitgebreid moet worden. Het uitbreiden of vervangen van een groepenkast behoort namelijk niet tot de alledaagse klusjes in huis.

Wanneer je een verouderde woning hebt met een verouderde groepenkast, raden wij aan om deze goed na te laten kijken. Vaak wordt er dan geadviseerd om de groepenkast te laten vervangen. Maar in sommige gevallen is het uitbreiden van een groepenkast ook een optie.

In deze blog leggen wij je uit wanneer je een groepenkast het beste uit kunt breiden.

Lees verder

Extra groep in de meterkast

Ieder huishouden telt veel elektrische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een vaatwasser, magnetron, wasmachine en droger. Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt wanneer er meerdere apparaten tegelijk aan staan. De stroomvraag is in dit geval te hoog voor slechts één groep.

Om stroomuitval te voorkomen, kun je het beste de stoppenkast uitbreiden. Er wordt dan een extra groep in de meterkast geplaatst. Vervolgens kun je de elektrische apparaten verdelen over meerdere groepen, waardoor ze tegelijk aan kunnen staan.

Het uitbreiden van een stoppenkast is en de kosten vallen reuze mee.

De extra groepen kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld:

  • Inductiekookplaat
  • Magnetron en oven
  • Zonnebank
  • Buitenverlichting
  • Wasmachine en droger

Belangrijk om te weten is dat de groepenkast voor sommige apparaten uitgebreid moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inductiekookplaat of als u zonnepanelen laat plaatsen.

Groepenkast uitbreiden voor inductie

De meeste elektrische apparaten kunnen worden aangesloten op een enkele wandcontactdoos van 230V. Sommige apparaten hebben een veel hoger vermogen, denk bijvoorbeeld aan een inductieplaat. Gezien dit hoge vermogen, zal geen enkele wandcontactdoos volstaan.

Aan dit soort kookplaten zit een ‘perilex stekker’. Deze stekker zorgt ervoor dat de kookplaat de stroom niet uit slechts één, maar twee groepenkasten zijn stroom haalt. Deze combinatie heet een kookgroep.

De meeste inductiekookplaten vallen in deze categorie. Mocht je hiervoor geen aansluiting hebben, dan zal deze aangelegd moeten worden. Daarnaast dient in dat geval ook de groepenkast uitgebreid te worden.

Groepenkast uitbreiden voor zonnepanelen

Met zonnepanelen op jouw dak ben je zelf een energieleverancier. Je kunt hierdoor veel kosten besparen. Belangrijk om te weten is dat er een extra groep in de meterkast benodigd is wanneer je zonnepanelen wilt gaan plaatsen. De zonnepanelen worden namelijk aangesloten op de meterkast. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Er wordt een kabel van de omvormer naar de groepenkast gelegd. In de groepenkast wordt de omvormer aangesloten op een aardlekautomaat.

Deze aardlekautomaat kan meestal in de bestaande groepenkast worden ingebouwd. Zo niet, dan moet er een miniverdeler in de bestaande groepenkast worden geplaatst.

Extra groepenkast plaatsen

De meeste meterkasten hebben vier tot acht groepen in hun meterkast.

Het kan zijn dat je meer groepen nodig hebt. Ben je benieuwd hoe je deze berekening kan maken?

Het is daarvoor handig om te weten dat de meeste groepen 16 ampère zijn. Een aparte groep kan dus een maximale belasting hebben van 16 x 230V= 3680 Watt.

Je kunt zelf heel makkelijk zien hoeveel Watt jouw apparaten nodig hebben. Op grotere huishoudelijk apparaten staat namelijk vermeld hoeveel Watt ze gebruiken.

Wat kost de uitbreiding van een stoppenkast?

Ben je benieuwd wat de kosten zijn van een extra groep in de meterkast? De kosten zijn volledig afhankelijk van hoeveel nieuwe groepen er aangesloten moeten worden.

Wij raden aan om jezelf goed te laten informeren over de kosten van een elektricien. Uiteraard kun je bij ons een vrijblijvende offerte aanvragen. Op die manier krijg je een goed inzicht in de kosten voor de uitbreiding van de stoppenkast.

Zelf je groepenkast uitbreiden?

Het is bij de aansluiting van de groepen in de groepenkast belangrijk dat er een goede stroomverdeling wordt gemaakt. Het aansluiten van de groepenkast moet nauwkeurig en professioneel worden gedaan, anders loop je het risico dat apparaten alsnog uitvallen wanneer deze tegelijk aan staan.

Om problemen te voorkomen, raden wij aan om de aansluiting van de nieuwe groepen te laten doen door een elektricien. Een elektricien heeft verstand van zaken en weet dus precies hoe hij de stroom moet verdelen.

Mocht je toch zelf de groepenkast willen uitbreiden, dan kan de verzekering de plaatsing van de extra groep als basis gebruiken om helemaal niks uit te keren wanneer er bijvoorbeeld een brand ontstaat in jouw woning.

Al met al, reden genoeg om een erkende elektricien in te schaken voor de uitbreiding van de stoppenkast. 040 Elektricien is dé expert in het installeren van elektra.

Is jouw groepenkast toe aan vervanging? Neem contact op!

Wil je graag nog meer informatie over de uitbreiding van een stoppenkast? Of wil je simpelweg dat een van onze elektriciens dit klusje bij jou thuis komt klaren, zoals het verhelpen van een elektrische storing?

Uiteraard staan wij voor je klaar. Je kunt altijd contact opnemen met 040 Elektricien.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×