Aardlekschakelaar aansluiten
Wilt u uw meterkast uitbreiden met een nieuwe groep? Maar zijn er al vier groepen aangesloten op uw aardlekschakelaar? Dan is het tijd om een extra aardlekschakelaar in uw meterkast aan te sluiten.
Voor veel mensen is dit een lastige klus. Maar met het onderstaande stappenplan loodsen we u er doorheen!
Wat is een aardlekschakelaar in de meterkast?
Voordat we verder in gaan op het installatieproces, is het goed om te weten wat een aardlekschakelaar in de meterkast precies is.
Een aardlekschakelaar is een schakelaar die automatisch in werking treedt en een elektrische installatie spanningsloos maakt. Hiermee zorgt ‘ie ervoor dat er geen stroom meer op andere elektrische installaties staat. Dit beveiligt de installaties tegen lekstroom en voorkomt dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Een belangrijk onderdeel van de meterkast dus!
Stappenplan: hoe sluit je een aardlekschakelaar aan?
1) Bepaal of u wel een aardlekschakelaar nodig heeft
Als u een nieuwe groep aanlegt, heeft u niet altijd een nieuwe aardlekschakelaar nodig. U kunt namelijk twee of vier groepen per aardlekschakelaar aansluiten (afhankelijk van het type). Heeft u dus bijvoorbeeld al twee 4-polige aardlekschakelaars en 7 groepen, dan kan er nog gewoon een groep bij.
2) Kies de juiste aardlekschakelaar (2-polig of 4-polig)
Het aansluiten van een nieuwe aardlekschakelaar is wel vereist wanneer er meer dan vier groepen op uw huidige aardlekschakelaar zijn aangesloten. U hebt hierbij de keuze uit twee verschillende opties:
- Een 2-polige aardlekschakelaar aansluiten
- Een 4-polige aardlekschakelaar aansluiten
Welke aardlekschakelaar u kiest, hangt af van de aansluiting. Heeft u één hoofdzekering, dan kiest u voor een 2-polige aardlekschakelaar. Heeft u een 3-fase installatie (met 3 hoofdzekeringen), dan heeft u een 4-polige aardlekschakelaar nodig. Dit is o.a. nodig bij het aanleggen van krachtstroom.
3) Bepaal de plek voor de aardlekschakelaar
Het monteren van een aardlekschakelaar doet u door allereerst te bepalen of u de aardlekschakelaar boven of onderin de kast gaat aansluiten.
In principe kan dit allebei, maar sommige merken wijken hiervan af. Controleer dit op de verpakking of op de website van het fabricaat.
4) Sluit de bedrading aan
Vervolgens sluit u de bedrading van de aardlekschakelaar aan op de juiste punten. U sluit de bruine verdeeldraad aan op het linker verdeelblok en de blauwe schakelaar op het rechter verdeelblok. Daarna verbindt u de aardlekschakelaar met de hoofschakelaar.
Onze elektriciens volgen hiervoor het schema ‘aardlekschakelaar aansluiten’. Op basis hiervan weten zij precies welke draden zij op elkaar moeten aansluiten.
5) Schroeven goed aandraaien
Zodra u alle bedrading goed heeft aangesloten is het tijd om alle schroeven vast te draaien met een momentschroevendraaier. Controleer ook gelijk de schroeven van de andere groepen. Het kan namelijk zijn dat deze los zijn gekomen door de werkzaamheden. Plaats vervolgens het deksel terug op de groep.
6) Nacontrole
Controleer of u alles goed heeft doorlopen en of alles op de juiste manier vast zit. Schakel vervolgens alle groepen uit, zet de hoofdschakelaar aan en schakel één voor één alle groepen in.
Wees hierbij zeer voorzichtig! Bescherm uzelf tegen eventuele kortsluiting en vraag iemand anders om op afstand mee te kijken.
Kun je zelf een aardlekschakelaar vervangen?
Het aansluiten van een aardlekschakelaar is een specifieke klus waarbij u met veel zaken rekening moet houden. U heeft er de juiste gereedschappen voor nodig en u moet goed weten wat u doet.
Wilt u uw oude aardlekschakelaar vervangen en wilt u zeker weten dat het goed gaat? Dan adviseren wij om het vervangen van een aardlekschakelaar niet zelf te doen, maar om dit over te laten aan een specialist.
Zo weet u zeker dat uw aardlekschakelaar op de juiste manier wordt aangesloten. De specialisten van 040 Elektricien helpen u hier graag mee.
Wat kost het plaatsen van een aardlekschakelaar?
De kosten voor het aansluiten van een aardlekschakelaar liggen meestal tussen de 175 en 225 euro. De exacte prijs is afhankelijk van het type schakelaar dat u kiest: een 2-polige schakelaar is doorgaans enkele tientjes goedkoper dan een 4-polige schakelaar.
Hulp of advies nodig?
Heeft u vragen, wilt u advies of wilt u een afspraak met een van onze elektriciens inplannen? Bel naar 040-2051882 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Onze specialisten helpen u graag!