Na een lange dag werken plof je eindelijk op de bank. Je zoekt een fijne serie uit, pakt een lekker drankje en wat snacks en je zit er helemaal klaar voor, tot… de stroom uitvalt.

Niets vervelender dan dat! Gelukkig kost het oplossen van kortsluiting niet veel moeite, maar je moet natuurlijk wel even weten hoe.

In deze blog helpen we je met een aantal tips om kortsluiting op te sporen, op te lossen en in het vervolg te voorkomen.

Wat te doen bij kortsluiting?

Kortsluiting: wat nu? Kortsluiting opsporen lijkt misschien ingewikkeld als je het nog nooit hebt gedaan, maar gelukkig valt het in de meeste gevallen wel mee. Vaak kun je de kortsluiting zelf vinden en ook zelf oplossen. Daarvoor is het wel belangrijk dat je netjes en voorzichtig te werk gaat. We geven je in deze blog tips om kortsluiting op te lossen en op te sporen.

Mocht je er toch niet helemaal uitkomen, dan kun je contact opnemen met 040 Elektricien. Een van onze professionals helpt je dan zo snel mogelijk uit de brand. Veiligheid boven alles!

Kortsluiting en de meterkast

Om de bron van de kortsluiting te vinden, neem je een kijkje in de meterkast. Hier vind je de groepenkast, met alle verschillende groepen. Elke groep heeft de stroomvoorziening van een gedeelte van het huis onder de hoede. Als het goed is, hangt er in de meterkast een papier met welke groep welk gedeelte van het huis voorziet van stroom.

Aan de stand van de schakelaar (naar beneden of naar boven) kun je zien in welke groep de kortsluiting plaatsvindt: is de schakelaar omgeslagen, dan is de stroom in deze groep uitgeschakeld. Je hebt dan geen stroom meer op een groep. In het bijbehorende deel van huis ga je vervolgens op zoek naar de bron van de kortsluiting.

Kortsluiting opsporen in tuinverlichting doe je ook zo: ook deze groep vind je terug in de meterkast.

De bron van kortsluiting

Maar allereerst, wat is kortsluiting en hoe ontstaat kortsluiting? Kortsluiting ontstaat als er sprake is van overbelasting. Normaal gesproken hebben elektriciteitsdraden een soort isolatielaagje om zich heen. Dit laagje kan echter beschadigen door bijvoorbeeld warmte of stof. Je kunt ook kortsluiting door water krijgen.

Soms is het opsporen van dit soort kortsluiting makkelijk. Het is dan heel zichtbaar: denk bijvoorbeeld aan een elektriciteitsdraad die in een plas water ligt. Maar soms zit er een ondergrondse lek. Dan kun je beter de hulp van een professional inschakelen om je te helpen bij het opsporen en oplossen van de kortsluiting.

Als een of meerdere beschadigde stroomdraden elkaar raken, ontstaat er kortsluiting. De stroom gaat lopen en neemt als het ware een korte weg. Daardoor wordt de stroomsterkte veel te hoog. Op dat moment springen de zekeringen of valt de aardlekschakelaar uit, waarna de elektriciteit uitvalt. Dit gebeurt om te voorkomen dat je met een doorgebrand stopcontact zit of er echt een brand ontstaat. Een geluk bij een ongeluk, maar we snappen dat je de kortsluiting het liefst zo snel mogelijk wil oplossen.

Hoe werkt dat, kortsluiting opsporen?

In het stappenplan hieronder leggen we je uit hoe je te werk moet gaan. Het begint met het opsporen van de kortsluiting:

 1. Kijk in de meterkast in welke groep er kortsluiting plaatsvindt en haal in dat gedeelte van het huis alle apparaten van het stopcontact af.
 2. Op het moment dat alle stekkers uit het stopcontact zijn, schakel je de groep weer in. Blijft de stroom dan ingeschakeld, dan is één van de apparaten de boosdoener.
 3. Vervolgens kun je op zoek naar het kapotte apparaat. Dit doe je door één voor één de stekkers weer terug in het stopcontact steken. Slaat de schakelaar van de groep weer om, nadat je een apparaat in een het stopcontact hebt gestoken? Dan veroorzaakt dat apparaat kortsluiting en heb je de bron opgespoord.

Lijkt geen van de apparaten de oorzaak te zijn, maar blijft de stroom toch uitvallen? Ga niet in de weer met allerlei gereedschap of de andere schakelaars.

Je hebt misschien wel eens gehoord van kortsluiting opsporen met een multimeter. Pas hier echter mee op. Als je deze meter verkeerd aansluit of instelt, zorg je niet alleen voor meer kortsluiting, je kunt jezelf ook nog eens lelijk verwonden! Gebruik de multimeter dus alleen als je precies weet hoe.

Kom je er niet uit? Bel ons dan op 040-2051882, wij sturen een van onze erkende installateurs langs om het defect op te lossen. Kortsluiting bij een wasmachine kan bijvoorbeeld moeilijk te verhelpen zijn. Vraag ook dan de hulp van een professional.

Tips voor het voorkomen van kortsluiting

Je kent het gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Kortsluiting in het stopcontact is niet altijd te voorkomen, maar met deze tips maak je de kans wel een stuk kleiner.

 1. Zorg dat je kabels niet beschadigd zijn
  Beschadigde kabels zorgen namelijk voor kortsluiting. Kijk dus goed, als je een apparaat in het stopcontact steekt, of de kabel nog heel is. Zo voorkom je dat de stroom uitvalt.
 2. Vervang oude apparaten
  Naarmate apparaten ouder worden gaat de bedrading hiervan ook achteruit. Door oude apparaten met nieuwe te vervangen, verklein je de kans op kortsluiting.
 3. Houd je apparaten schoon

Door regelmatig even een doekje te halen over apparaten, voorkom je dat er stof in komt.

 1. Hang niks op aan kabels
  Op het moment dat je iets op gaat hangen aan kabels, is de kans groot dat deze beschadigen.
 2. Rol je verlengsnoer helemaal uit
  Zo kan de warmte wegtrekken en is de kans op oververhitting minder groot.
 3. Haal je stekkers netjes uit het stopcontact
  Dus niet trekken aan het snoer, maar pak de stekker bij het begin vast en haal deze er zo uit.
 4. Laat je meterkast regelmatig controleren
  Niet alleen handig om kortsluiting te voorkomen, maar het is ook nog eens veilig om minimaal een keer per jaar een check te laten uitvoeren door een installateur.

Met deze tips en handvaten kun je zelf aan de slag met het opsporen en oplossen van kortsluiting. Kom je er niet uit of wil je een controle uit laten voeren? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 040-2051882.

 • installatie 1
 • storingen 1
 • verlichting 1

Wat gaat dat kosten?

offertegesprek

U ontvangt van 040 Elektricien vooraf gratis een vrijblijvende offerte. We maken graag een afspraak met u om bij u thuis te komen kijken. U ontvangt de volgende dag al een prijsvoorstel. 

Offerte aanvragen  ›

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

reviewscore

Onze klanten beoordeelden 040 Elektricien met een gemiddelde score van: 8,4.
Wilt u weten hoe 040 Elektricien door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf  ›


Gegevens
Habraken 2321 L
5507 TK Veldhoven
040-2051882
info@040elektricien.nl

Copyright © 2022 www.040elektricien.nl
Sitemap

040 Elektricien
040 Elektricien 4.7/ 5 based on 1 11 ratings.