Zes factoren die de prijs van een meterkast bepalen

De kosten hangen af van zes verschillende factoren, namelijk:

 1. Hoeveel groepen heeft de meterkast nodig?
 2. 1-fase- of 3-fase-groepenkast
 3. Aanschaf van grote apparaten
 4. Hoeveelheid apparaten
 5. Het merk van de meterkast
 6. Eventuele extra opties

1. Hoeveel groepen heeft de meterkast nodig?

Allereerst hangt de prijs van een nieuwe meterkast af van de hoeveelheid groepen die zich in de meterkast bevinden. Dit verschilt per meterkast, doordat er in ieder huishouden een verschillend aantal elektronische apparaten werkzaam zijn. Hoe meer elektrische apparaten tegelijk gebruikt worden, hoe meer groepen je nodig hebt.

Weet jij hoeveel groepen je nodig hebt? Dit kun je heel gemakkelijk zelf berekenen. Daarvoor moet je weten dat de meeste groepen 16 ampère zijn. Een aparte groep kan dus een maximale belasting hebben van 16 x 230V= 3680 Watt. Op grotere huishoudelijk apparaten staat vermeld hoeveel Watt ze gebruiken, waardoor je dus kunt zien hoeveel groepen jij nodig hebt.

Is het vermogen van jouw apparaat niet bekend? Geen probleem. Je kunt dit ook berekenen door de spanning en de stroomsterkte met elkaar te vermenigvuldigen:

Watt (vermogen) = Spanning (in volt) x stroomsterkte (in ampère)

2. 1-fase- of 3-fase-groepenkast

Een andere factor die meespeelt om de prijs van jouw nieuwe meterkast te bepalen, is of je een 1-of 3-fase groepenkast nodig hebt. Dit kun je zien op je kWh meter.

Staat er op jouw kWh meter 220-230 V aangegeven? Dan heb je een 1-fase-groepenkast nodig. Staat er op jouw kWh meter 380-400 V aangegeven? In dat geval heb je een 3-fase-groepenkast nodig.

3. Alles in één keer laten plaatsen

Het is mogelijk om achteraf nog groepen in de meterkast te laten plaatsen, al is dat vaak prijzig. Wanneer je alles in één keer laat plaatsen door een elektricien, zal dit in verhouding goedkoper zijn.

Het is dus slim om rekening te houden met de aanschaf van toekomstige (grotere) huishoudelijke apparaten, door alvast extra groepen te laten plaatsen wanneer je jouw meterkast laat vervangen.

4. Hoeveelheid apparaten

Telt jouw woning veel grote apparaten, zoals computers, airco’s en televisies? Dan is het handig om veel groepen te laten plaatsen.

Wanneer je dit niet doet, loop je al snel het risico dat de apparaten niet tegelijkertijd gebruikt kunnen worden.

5. Het merk van de meterkast

De prijs van de nieuwe meterkast is ook afhankelijk van het merk van de meterkast. Er zijn zowel A- als B-merken verkrijgbaar.

Let wel op: er zijn veel B-merken die niet voldoen aan de Europese richtlijnen. Het is dus belangrijk dat je jezelf goed laat informeren over het type meterkast dat je wilt laten plaatsen.

Voorbeelden van goede A-merk meterkasten zijn:

 • Holec
 • Gerin
 • Attema
 • ABB
 • Merlin

6. Extra opties aan de meterkast toevoegen

Je hebt de keuze om extra opties toe te voegen. Zo kun je bijvoorbeeld een kookgroep aansluiten als je op inductie kookt.

Daarnaast is de toevoeging van een Beltrafo (betekenis: spanningsomvormer voor de deurbel) mogelijk. Een deurbel werkt meestal op laagspanning. Hiervoor is deze transformator dus noodzakelijk.

Ten slotte kun je ervoor kiezen om een aardlekautomaat toe te laten voegen. Wanneer er kortsluiting ontstaat, zal met een aardlekautomaat alleen de getroffen groep worden uitgeschakeld, zodat de overige groepen blijven functioneren.

Dus, wat kost een nieuwe meterkast?

Er zijn dus meerdere factoren die invloed hebben op de prijs van een nieuwe meterkast. Hoeveel jouw nieuwe meterkast precies gaat kosten, is dus lastig te zeggen.

Wel kunnen wij een gemiddeld kostenplaatje schetsen, zodat je toch een idee hebt van de kosten.

Nieuwe meterkast met 6 groepen: ongeveer €900,-.
Nieuwe meterkast met 8 groepen: ongeveer €1100,-.
Nieuwe meterkast met 10 groepen: ongeveer €1200,-.

Advies op maat

De plaatsing van een nieuwe meterkast is maatwerk. Wilt u uw installatie laten vervangen of groepen bij plaatsen? Dan kunt u natuurlijk bij ons terecht voor het aanvragen van een op maat gemaakte offerte die is aangepast op jouw specifieke wensen.

Ben jij toe aan een nieuwe meterkast? Neem contact op!

Wil je graag nog meer informatie over de kosten van jouw nieuwe meterkast of wil je simpelweg dat een van onze elektriciens een nieuwe meterkast komt plaatsen? Uiteraard staan wij voor je klaar.

Je kunt altijd contact opnemen met 040 Elektricien.

 • installatie 1
 • storingen 1
 • verlichting 1

Wat gaat dat kosten?

offertegesprek

U ontvangt van 040 Elektricien vooraf gratis een vrijblijvende offerte. We maken graag een afspraak met u om bij u thuis te komen kijken. U ontvangt de volgende dag al een prijsvoorstel. 

Offerte aanvragen  ›

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

reviewscore

Onze klanten beoordeelden 040 Elektricien met een gemiddelde score van: 8,4.
Wilt u weten hoe 040 Elektricien door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf  ›


Gegevens
Habraken 2321 L
5507 TK Veldhoven
040-2051882
info@040elektricien.nl

Copyright © 2022 www.040elektricien.nl
Sitemap

040 Elektricien
040 Elektricien 4.7/ 5 based on 1 11 ratings.