040Elektricien3

Een storing in je wasmachine is enorm vervelend. Zeker als deze storing ook nog eens kortsluiting veroorzaakt. De stroom in een deel van het huis werkt dan niet meer, waardoor ook andere apparaten tijdelijk onbruikbaar zijn. De oorzaak van kortsluiting door een wasmachine kun je in de meeste gevallen zelf opsporen. Hoe? Je leest het in deze blog. 

Waarom geeft de wasmachine een storing aan?

Geeft je wasmachine een storing, maar kun je de oorzaak van het probleem niet vinden? Dikke kans dat het om kortsluiting gaat. De wasmachine en de droger zijn de apparaten waar het snelst kortsluiting ontstaat. Om er zeker van te zijn dat je wasmachine door kortsluiting niet meer werkt, kun je de meter- of groepenkast controleren. Staat de aardlekschakelaar van de groep waarop de wasmachine is aangesloten naar beneden, dan is er sprake van kortsluiting. Het is nu zaak om te kijken waardoor je wasmachine kortsluiting maakt.

Wasmachine kortsluiting opsporen

Kortsluiting ontstaat wanneer twee of meerdere elektriciteitsdraden met elkaar in aanraking komen. Als de isolatielaag van deze draden beschadigd is gaat de stroom niet meer rechtstreeks naar de wasmachine, met kortsluiting tot gevolg. Naast de stekker, kunnen de volgende onderdelen van de wasmachine de reden zijn waarom de wasmachine kortsluiting maakt:

1. Het verwarmingselement

De wasmachine verbruikt het meeste vermogen bij het opwarmen. Een kapot verwarmingselement in een wasmachine is dan ook de meest voorkomende oorzaak van kortsluiting. Met een multimeter kun je checken of de stoom ‘oneindig’ is.

2. De motor

Veel wasmachines hebben een koolborstelmotor. Koolborstels brengen elektriciteit over om de trommel in beweging te brengen. Bij een versleten koolborstel kan de motor kortsluiting veroorzaken.

3. Watertoevoer

Wanneer het magneetventiel van de watertoevoer van de wasmachine vuil of doorgebrand is, is er kans op kortsluiting.

Let bij het zoeken naar de oorzaak van de kortsluiting altijd op je veiligheid. De wasmachine kan nog onder stroom staan!

Kortsluiting verhelpen en voorkomen

Heb je de boosdoener gevonden? Dan is het zaak om de kortsluiting zo snel mogelijk te verhelpen. Helaas is dit bij een wasmachine niet eenvoudig. Zit het probleem in de stekker van de wasmachine, dan kun je de stekker zelf vervangen. Jammer genoeg is de stekker zelden de oorzaak. Wanneer de oorzaak in de wasmachine zelf zit, kun je het defecte onderdeel eventueel zelf bestellen bij de fabrikant. Toch is het raadzaam om een professioneel elektricien in te schakelen. Voor je eigen veiligheid én om meer schade aan de wasmachine en elektriciteitsdraden te voorkomen.

Voorkomen is daarom beter (en gemakkelijker) dan genezen. Kortsluiting door een wasmachine wordt vaak veroorzaakt door ouderdom of slecht onderhoud. Haal stof van het filter en van de rand van de wasmachine, en zuig de ontluchtingsbuis leeg om verstopping te voorkomen. Daarnaast is het slim om je wasmachine eens in de zoveel jaar te laten controleren door een elektricien.

Aparte groep voor wasmachine

Om kortsluiting en stroomstoringen in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk om de groepen in de groepenkast goed te verdelen. Het is zelfs verplicht om apparaten die meer dan 2000 Watt verbruiken op een aparte groep aan te sluiten. Tegenwoordig geldt dit voor bijna alle wasmachines. Daarnaast mag een wasmachine niet op dezelfde groep worden aangesloten als de wasdroger. Doe je dit wel, dan bestaat de kans dat een verzekeraar niet uitkeert bij een eventuele schadeclaim. Wil je de wasmachine toch combineren met de wasdroger? Dan biedt een combiregelaar uitkomst. Deze regelaar beperkt het vermogen wanneer beide apparaten ingeschakeld zijn.

Hulp bij kortsluiting?

Soms kun je storingen zelf verhelpen en kortsluiting oplossen, maar wanneer dat niet het geval is, is het altijd fijn als er een erkend elektricien in de buurt is. 040 Elektricien is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar voor het verhelpen van storingen. Ook voor periodiek onderhoud aan de wasmachine en het installeren of uitbreiden van de groepenkast kun je bij ons terecht. Neem contact op met 040 Elektricien 

  • installatie 1
  • storingen 1
  • verlichting 1

Wat gaat dat kosten?

offertegesprek

U ontvangt van 040 Elektricien vooraf gratis een vrijblijvende offerte. We maken graag een afspraak met u om bij u thuis te komen kijken. U ontvangt de volgende dag al een prijsvoorstel. 

Offerte aanvragen  ›

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

reviewscore

Onze klanten beoordeelden 040 Elektricien met een gemiddelde score van: 8,4.
Wilt u weten hoe 040 Elektricien door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf  ›


Gegevens
Habraken 2321 L
5507 TK Veldhoven
040-2051882
info@040elektricien.nl

Copyright © 2022 www.040elektricien.nl
Sitemap

040 Elektricien
040 Elektricien 4.7/ 5 based on 1 11 ratings.