Elektra aanleggen

Bent u al een heel eind op weg met de verbouwing van uw woning, bedrijfspand of winkel? Dan wordt het nu tijd voor het aansluiten van de elektriciteit. Of het nu gaat om een nieuwe aansluiting voor de elektriciteit of om een bestaande, wij vertellen u alles wat u moet weten over het aanleggen van elektra.

Basisprincipes van elektra

Omdat klussen met elektra gevaren met zich meebrengt, hebben we hieronder enkele basisprincipes op een rij gezet.

  • Gebruik altijd een 2-polige spanningstester wanneer u moet testen of de spanning van een aansluiting af is.
  • Werk zelf niet in de groepenkast, laat dit enkel over aan een elektricien
  • Zorg ervoor dat de verbindingen en lassen betrouwbaar zijn. Maak dus geen gebruik van kroonsteentjes in lasdozen, maar kies voor lasklemmen of -doppen.
  • Er zijn extra eisen voor elektra in badkamers. Omdat er mogelijk aanraking met water kan zijn, dienen metalen onderdelen van de badkamer altijd verbonden te zijn met een aardpunt.
  • De stroomdraden van meerdere groepen mogen nooit door één buis gaan. Zorg ervoor dat deze apart van elkaar blijven.
  • Zorg ervoor dat de kabelhaspel helemaal is uitgerold, anders kan de kabel zijn warmte niet goed kwijt en bestaat er kans op brandgevaar.
  • Sluit nooit teveel apparaten aan op dezelfde groep. Het is aan te raden om apparaten die veel stroom verbruiken, zoals een vaatwasser of oven, op aparte groepen aan te sluiten.

Soorten stroomdraad

Er zijn verschillende soorten stroomdraad. Ieder soort heeft een bepaalde kleur en heeft zijn eigen functie. Wanneer u met elektra aan de slag gaat is het belangrijk om goed het verschil te weten. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten stroomdraad, met bijbehorend symbool, kleur en functie.

Let op, huizen van voor 1970 hebben meestal nog bedrading gebaseerd op de oude kleurcode. Om verwarring te voorkomen hebben we de kleuren van voorheen ook meegenomen in onderstaand overzicht.

Soort stroomdraad

Symbool

Kleur tegenwoordig

Kleur voorheen

Functie

Fasedraad

L

Bruin

Groen

Stroomtoevoer

Nuldraad

N

Blauw

Rood

Stroomafvoer

Schakeldraad

T

Zwart

Zwart

Stroom doorgang bij aan- en uitschakelingen

Aardedraad

PE

Groen/geel

Grijs

Verbinding met de aarde voor veiligheid

Stappenplan elektra aanleggen

Hieronder een stappenplan voor het zelf aanleggen van elektra.

Stap 1: Haal de spanning eraf

De meest logische stap, maar ook meteen de allerbelangrijkste stap is natuurlijk het spanningsloos maken van de groep waarmee u aan de slag gaat. Bij twijfel over de groep is het aan te raden om de hoofdschakelaar uit te zetten.

Stap 2: Maak een tekening

De volgende stap is het uittekenen van uw elektriciteitsplan. Begin met tekenen vanuit de centraaldoos en teken de leidingen zoveel mogelijk verticaal. Op deze manier is het risico van doorboring zo klein mogelijk.

Stap 3: Plaats de inbouwdoos en leidingen

Teken allereerst de plaatsen af waar de inbouwdoos moet komen te zitten. Maak daarna een gat in de muur met een steenboor en plaats hier de inbouwdoos in. Hetzelfde geldt voor de leidingen. Teken eerst de plaats af waar de leidingen moeten komen te liggen. Maak met een beitel of sleuvenfrees ruimte in de muur voor de leidingen en plaats ze vervolgens.

Stap 4: Bedrading trekken

Bepaal welke draden in de buis moeten komen te liggen en strip de uiteindes van de draden. Bevestig de uiteindes aan een trekveer en haal de trekveer met de bedrading door de buis.

Stap 5: Draden vastmaken in de inbouwdoos

Laat de bedrading ruim uitsteken en strip 0,5 tot 1 centimeter van het isolatiemateriaal van de uitstekende draden. Steek vervolgens de bruine en blauwe draden in de muurdoos en verbindt deze met de bruine en blauwe draad van de centraaldoos.

Stap 6: Afwerking bedrading

Voor de veiligheid is het van belang dat de uitstekende draden worden afgedopt. Dit kan heel makkelijk met lasdoppen. Verder is het belangrijk om de leidingen goed vast te zetten met leidingklemmen.

Vraag een erkend elektricien om hulp

Omdat het installeren van elektra een vak apart is, is het aan te raden om altijd contact op te nemen met een erkend elektricien, zoals bijvoorbeeld 040 Elektricien.

Wel kunt u in overleg met de elektricien zelf al wat voorbereidend werk doen, zoals het aanleggen van buizen en het trekken van stroomdraden of het plaatsen of wijzigen van een groepenkast.

Elektra laten aanleggen

Wilt u graag weten wat de mogelijkheden zijn voor de elektra in uw woning of pand? Bekijk dan onze installatie pagina. U kunt ook direct contact opnemen met onze deskundige elektriciens via 040-2051882 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of we nu elektriciteit moeten aansluiten voor een lamp, een stopcontact of voor zonnepanelen, wij ontzorgen u volledig en leveren een vlekkeloze installatie. We helpen u graag verder.

  • installatie 1
  • storingen 1
  • verlichting 1

Wat gaat dat kosten?

offertegesprek

U ontvangt van 040 Elektricien vooraf gratis een vrijblijvende offerte. We maken graag een afspraak met u om bij u thuis te komen kijken. U ontvangt de volgende dag al een prijsvoorstel. 

Offerte aanvragen  ›

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

reviewscore

Onze klanten beoordeelden 040 Elektricien met een gemiddelde score van: 8,4.
Wilt u weten hoe 040 Elektricien door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf  ›


Gegevens
Habraken 2321 L
5507 TK Veldhoven
040-2051882
info@040elektricien.nl

Copyright © 2022 www.040elektricien.nl
Sitemap

040 Elektricien
040 Elektricien 4.7/ 5 based on 1 11 ratings.