Een ouder huis heeft zo zijn charmes. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een jaren 30 huis op te knappen. Het moderniseren van zo’n woning brengt echter vaak elektriciteitsproblemen met zich mee.

Vroeger gebruikten we namelijk minder stroom dan tegenwoordig, waardoor oude huizen niet ingesteld zijn op meerdere lcd televisies, een elektrische auto, een inductie-kookplaat en een wasmachine en droger, die tegelijk aan staan. Hierdoor kunnen oudere huizen niet de hoeveelheid stroom voorzien die wij nodig hebben.

Het is daarom noodzakelijk om de huidige elektra in een woning te vervangen wanneer deze verouderd is of wanneer de elektra niet meer aan de eisen van de bewoners van het huis voldoet.

Maar wat komt er allemaal kijken bij het vervangen van de elektra? Dat leggen we in deze blog verder uit.

Elektra vervangen in de meterkast

Oude stoppen vervangen

Elektriciteit aansluiten in een woning of uitbouw is geen gemakkelijke opgave. 

Elektriciteit komt bij de meterkast uw huis binnen. Die verdeelt de stroom in groepen, die allemaal met een zekering en een groepsschakelaar beveiligd zijn tegen overbelasting en kortsluiting.

Om de elektra in een woning te laten voldoen aan de huidige standaard, worden de oude stoppen vervangen voor nieuwe groepen. Tevens worden er extra groepen aangemaakt om de spanning in het huis gelijkmatiger te verdelen. In enkele gevallen moet zelfs de complete groepenkast vervangen worden om aan de huidige eisen te voldoen.

Naast het vervangen van de stoppen, kiezen mensen er vaak voor om extra stroom- en schakelpunten in het huis aan te leggen. Regelmatig wordt dan ook de bedrading vervangen of extra bedrading aangelegd.

Oude bedrading vervangen

Elektriciteitsdraden transporteren de stroom door uw woning. Deze draden gaan een lange tijd mee, maar hebben geen oneindige levensduur.

De bedrading van vroeger wordt tegenwoordig als onveilig gezien. In de jaren 60 werd er voornamelijk aluminium gebruikt, in plaats van koper dat tegenwoordig de standaard is. Aluminium was weliswaar goedkoper, maar ook brandgevaarlijk.  Daarom is aluminium bedrading niet meer toegestaan en moet het vervangen worden

Hoe herkent u versleten bedrading?

Er zijn verschillende signalen waaraan u kunt zien dat de oude bedrading vervangen moet worden, zoals flikkerende lampen, brandlucht of wanneer er kleine schokjes van de elektriciteitsdraden afkomen. Deze signalen kunnen kortsluiting veroorzaken en – in het ergste geval – brand.

Neem daarom contact op met een ervaren elektricien als u vermoedt dat de bedrading in uw huis vervangen moet worden. Het gaat immers om uw veiligheid en die van uw woning.

Elektra aanleggen Frezen in de muur woning

Kosten elektra vervangen

Het vervangen van elektra in een bestaande woning is een flinke klus. De prijs is zowel afhankelijk van de woonoppervlakte als van het aantal kamers.

De kosten van elektra aanleggen lopen uiteen van rond de €500 tot maximale kosten van €4500.

Als u elektra wilt laten aanleggen in uw gehele woning bent u daar gemiddeld €3.700 voor kwijt. Indien u elektra laat aanleggen in aparte ruimtes van het huis, dan ligt de prijs rond de €500.

Heeft u een inductiekookplaat of rijdt u een elektrische auto? Dan heeft u ook krachtstroom nodig. Krachtstroom is een elektriciteitsaansluiting met meer vermogen dan een standaard elektriciteitsaansluiting, waardoor de kosten voor het aanleggen van krachtstroom hoger liggen dan voor normale stopcontacten.

De precieze prijs van het vervangen van elektra hangt af van het aantal stopcontacten, het aantal lichtschakelaars, de hoeveelheid extra groepen in de meterkast en of er sleuven gefreesd moeten worden.

Elektra vervangen plafond van een woning

Zelf elektra vervangen

Zelf elektra vervangen is mogelijk, maar dan moet u er wel de kennis en ervaring voor hebben.

Het grote voordeel van zelf elektra vervangen is dat het een stuk voordeliger is dan het door een elektricien uit te laten voeren. Een elektricien rekent een uurtarief en vaak voorrijkosten. Indien u op deze kosten wilt besparen, houdt dan goed rekening met de volgende aspecten:

 • Controleer met een spanningstester of de spanning eraf is;
 • Laat het werk in de meterkast aan een vakman over;
 • Gebruik de moderne draad met de juiste kleur:
 • Geelgroen gestreept: aarde
 • Bruin: stroomaanvoer
 • Blauw: stroomafvoer
 • Zwart: stroomaanvoer van schakelaar naar lichtpunt
 • Plaats grote huishoudelijke apparaten altijd op een aparte groep;
 • Maak gebruik van goed gereedschap.

Zelf elektra vervangen brengt echter ook verschillende nadelen met zich mee. Ten eerste is het gevaarlijk om zelf met elektra te werken wanneer u er niet genoeg kennis van heeft.

Daarnaast moet u over de juiste materialen beschikken om elektra een te leggen. Het verkeerd aanleggen van elektra kan tot stroomstoten en vonken leiden. Indien het door een vakman uitgevoerd is, weet u zeker dat alles goed en veilig is aangelegd.

Elektra zelf vervangen is mogelijk met de juiste kennis en ervaring. Het zelf vervangen van een meterkast is daarentegen bijna onmogelijk. Wanneer u niet de juiste kennis in huis heeft, is het levensgevaarlijk. U loopt namelijk het risico om een elektrische schok te krijgen. 

Vakkundige elektricien in Eindhoven

Bent u op zoek naar een elektricien die de huidige elektra in uw woning kan vervangen? De vakmensen van 040 Elektricien kunnen de elektra vervangen of aanleggen in uw nieuwbouwwoning, renovatiewoning of bedrijfspand.

Bij 040 Elektricien kunt rekenen op een team van ervaren elektriciens die veel ervaring hebben met het aanleggen van elektra.

Wilt u meer weten over onze werkzaamheden en wat wij voor u kunnen betekenen? Wij gaan graag met u in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. U kunt ons telefonisch bereiken via 040-2051882 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 • installatie 1
 • storingen 1
 • verlichting 1

Wat gaat dat kosten?

offertegesprek

U ontvangt van 040 Elektricien vooraf gratis een vrijblijvende offerte. We maken graag een afspraak met u om bij u thuis te komen kijken. U ontvangt de volgende dag al een prijsvoorstel. 

Offerte aanvragen  ›

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

reviewscore

Onze klanten beoordeelden 040 Elektricien met een gemiddelde score van: 8,4.
Wilt u weten hoe 040 Elektricien door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf  ›


Gegevens
Habraken 2321 L
5507 TK Veldhoven
040-2051882
info@040elektricien.nl

Copyright © 2022 www.040elektricien.nl
Sitemap

040 Elektricien
040 Elektricien 4.7/ 5 based on 1 11 ratings.